Fotóim

" A kamera olyan eszköz, amely megtanítja az embereket, hogyan kell látni kamera nélkül." .......... Dorothea Lange

Vissza a Receptek 1. oldalhoz

Katt ide !

 

Fő fogás, ha nem sikerül akkor főfogás

 

Almaszósz
Pl. palacsintához, Kaiserschmarrnhoz stb

40 dkg szeletelt alma
1,5 dl víz
20 ml cukor
1 ml őrölt fahéj

Forrástól számítva 20 percig főzöm,
Krumplitörővel szétnyomkodom.
Ha sűrű öntök hozzá vizet, + 5 perc összefőzés.
ha híg, fedő nélkül párologtatom a megfelelő állag eléréséhez.

................................................

édes-savanyú Ananászos csirke

45 dkg csirkemell filé
5 cl olaj
6 ml só
2x1/2 ml őrölt bors
20 dkg sárgarépa
13 dkg zöldpaprika
12 dkg vöröshagyma
2 ml őrölt gyömbér
3 ml fokhagymakrém
565 gr bruttó darabolt ananász konzerv

Szósz: Anyagokat összekeverem magas falú 6 dl-es edényben
90 ml ketchup
30 ml szójaszósz (Indonéz)
15 ml balzsamecet fehér szőlő
30 ml keményítő
15 ml barnacukor
2 dl víz
2 dl az ananász konzerv leve

A húst apró kockára vágom, olajon kifehérítem,
hozzá 3 ml só, ½ ml bors, majd fedő alatt 10 percig készre párolom.
Kiszedem, félreteszem.
A visszamaradt zsíradékon vékony 4-5 cm hosszú csíkokra vágott sárgarépát 5 percig párolom
Ráteszem a csíkokra vágott paprikát.
Hagymát 6x2 gerezdre vágva, héjakat szétszedem bele a többihez.
Rá a leszűrt ananászdarabok, 
3 ml só, ½ ml bors, 2 ml gyömbér, 3 ml fokhagymakrém.
5 percig összefőzöm. >>> Itt készítem el a szószt <<<
Beleteszem a készre párolt húst.
Ráöntöm a szószt.
Összeforralom 5 percig.
Kész. Köretnek rizst adok hozzá.

................................................

Aranygaluska

24x39 cm magas falú tepsi

8 ml + 50 ml Kristálycukor
1,6 liter tej,
5 dkg élesztő, (vagy 2 zacsi szárított Oetker)
1 kg liszt,
2 tojás,
2 ml só,
étolaj,
30 dkg darált dió,
1 csomag vaníliás cukor,
70 ml porcukor,
1 zacskó Oetker vanília pudingpor,

1 púpos teáskanál 8 ml cukrot 2 dl langyos tejben elkeverek, belemorzsolok 5 dkg élesztőt, 10 percig állni hagyom. Hozzáadok még 4 dl tejet az élesztőhöz.
Kelesztő tálba 1 kg lisztet öntök, mikróban meglangyosítom. (1 perc). 
A langyos lisztbe keverek 2 ml sót, a közepébe mélyedést készítek, abba megy 2 tojás, 3 evőkanál cukor, keverés közben apránként hozzáadom az élesztős tejet.
Kimérek 0,5 dl olajat.
A tészta dagasztása közben apránként marokba öntögetve bedolgozom az olajat (15 perc).

Dagasztás: tészta alá nyúlni, felemelni, edényt forgatni.
A tészta állaga: önteni lehet, de megtartja formáját. Ha hólyagos, akkor már jó.
A kelesztő tálban levő tészta tetejét és a fedőt vékonyan megszórom liszttel, hogy kelés közben ne ragadjon az edény tetejéhez. A tésztát keleszteni majdnem 30 fokon a jó. Legjobb hely erre egy 30 fokosra melegített zárható ajtóval rendelkező tűrhetően hőszigetelt doboz, amit mikrohullámú sütőnek hívunk.

Mikró sütőben egy bögrében vizet forralok, kiveszem és azonnal beteszem a tésztát az így felmelegített, KIKAPCSOLT mikróba. Az ajtaját nem felejtem el becsukni. Időként a gázok lenyomják a tetőt, azonnal vissza kell zárni. Ha a megkelt tészta lenyomja a tetőt a tészta alá kell nyúlni minden oldalról és ha összeesett a felére vissza a mikróba kelni. Ha újra megtelik a tál kész (kelesztés kb. 35 perc).

25-30 dkg darált dióba bekeverek 3-4 evőkanál 70 ml porcukrot, 1 csomag (8g) vaníliás cukrot.
Gyúródeszkát jól meglisztezem, kinyújtom 60x40-re. ( ujjnyi vastagra )
Sütőt előmelegítem, 170-180 fokon. ( közepes láng )
Nagyobb magas falú tepsit kiolajozom.
A tésztából 3 cm –es pogácsákat szaggatok.
Kis tálba oliva olajat öntök, abban megmártom a pogácsákat, a dióban megforgatom, tepsiben szorosan egymás mellé pakolom, három réteget alakítva ki.

A maradék diót rászórom a tetejére.
A sütőben középre rakom.

Kb. 35 percig sütöm, míg a teteje megpirul.
Sütés után konyharuhával letakarom, míg kihűl.
Tárolni szobahőmérsékleten fóliával letakarva.

hamis Vaníliás sodó
Nekem jobban ízlik a puding, mint a sodó.
1 liter tejet forralok 90 ml (8 dkg) cukorral. (A cukros tej nem fut ki.)
Ehhez csak fél liter tejhez való, tehát 1 zacsi Oetker pudingport használok fel.
Tálaláskor bőven megöntözöm vele a galuskát.

................................................

Brassói aprópecsenye 

1 fej vöröshagyma 15 dkg
30 dkg színhús (disznócomb, pulyka, csirkemell, karaj) 60 dkg
3 késhegy őrölt bors 2 ml
6 csipet majoránna (morzsolt) 12 ml
3 gerezd fokhagyma (1 gerezd=1 kávéskanál fokhagymakrém) 5 gerezd
2 teáskanál piros arany vagy gulyáskrém 4 tk
2 kávéskanál só (csapott) 15 ml


Előkészítés: A húst felcsíkozom 3-5 cm csíkokra.

Az aprított hagymát 2 l-es edényben 3 cl olajon megpirítom, 3 perc.
Ezt felöntöm apránként 1 dl vízzel és takarékon elpárologtatom (kb. 15 perc).
Bele a húst, nagy lángon kifehérítem( 5 perc).
Felöntöm 2 dl vízzel, bele az őrölt bors, majoránna, fokhagymakrém, piros arany, só.
Fedőt rá és kb. 1 órát főzöm kis lángon.
Időnként megkeverem, az esetleg elfőtt vizet pótolom. Legalább 1 dl folyadék maradjon a végén.

No, ez így nem túl kiadós, saját találmányom szerint így folytatom:
Felöntöm vízzel annyira, hogy ellepje a húst.
5 dkg apróra sajtreszelt krumplit keverek bele.
15-20 percig főzöm takarékon, 2 percenként megkeverve, mert odaégős fajta.

Köretként sült krumpli, fejenként 30 dkg nyersanyaggal számolva.

 ................................................

Grízes főtt húsos Gyümölcsszósz

0,75 - 1 kg fagyasztott meggy / friss magozott
50 – 60 dkg hámozott alma (nyolcadolva és szeletelve) 
9 dl víz
5 ml darabos fahéj (1 rudacska)
5 ml só
90 ml cukor
16 g vaníliás cukor
3 db szegfűszeg

Szósz: Ezeket forrástól számítva 20 percig főzöm.
Ha az alma megpuhult, krumplitörővel 10-20-at nyomok rajta, ekkor még bőven darabos marad a gyümölcs.
Bele a habarás, elkeverem, megrottyantom.

Habarás: 45 ml (3 ek) liszt, 2 dl tej

Pirított dara: 3 ml (1 kávéskanál) só, 1 dl olaj, 30 dkg búzadara. Közepes lángon 3 l-es lapos edényben világosra pirítom, gyengébbre, mint a zsemlemorzsát szokás.
Bele 3 dl víz, lehet több is, vissza a tűzre, folyamatos kevergetés közben elpárologtatom kb nedves homok állagra, amiből a homokozóban sütit lehet sütni. Tovább nem szabad, mert kemény lesz.

Főtt hús: Húsleves disznóhússal
60 dkg sovány combot 1 cm vastag szeletekre vágok cérnával összekötöm vagy hústűvel rögzítem, lényeg hogy egy tömbben maradjon. A már megfőtt húst házi módszerekkel nem tudom felszeletelni
Ebből a húsból húslevest főzök, a húst kipecázom, helyette májgmbóc vagy egyéb levesbetét legyen hozzá.

................................................

Grízes tészta
40-50 dkg hosszúmetéltet megfőzöm
30 dkg pirított darával összeforgatom
Tálaláskor porcukor vagy folyós baracklekvár való hozzá

Pirított dara:
3 ml (1 kávéskanál) só, 
1 dl olaj, 
30 dkg búzadara.
Közepes lángon 3 l-es lapos edényben világosra pirítom, gyengébbre, mint a zsemlemorzsát szokás.
Bele 3 dl víz, lehet picivel több is, vissza a tűzre, folyamatos kevergetés közben elpárologtatom kb nedves homok állagra, amiből a homokozóban sütit lehet sütni.
Tovább nem szabad, mert kemény lesz.

................................................

Kaiserschmarrn (császármorzsa) ahogy én szeretem

10 dkg búzadara
30 dkg liszt
1 csipet só
4 dl tej (39dkg) .
21 dkg tojás (4 db „s”)
7 dkg cukor
4x8 g vaníliás cukor
10 ml citromlé
50 ml mazsola
5-10 dkg vaj /Rama / oliva /zsír a palacsintasütőbe

-A darát összekeverem a sóval és a liszttel.
-Elkeverem a tejjel és hagyjom, hogy a dara megszívja magát.
( kb. egy óra ) .
-Szétválasztom a tojás sárgáját, fehérjét.
-Bekeverem a tojás ságáját a masszába, majd a citromot és a mazsolát is.
-A tojások fehérjét kemény habbá verem úgy, hogy a cukrot folyamatosan adagolom hozzá.
-A habot beleforgatom a masszába. .
26 cm-es palacsintasütőt használva, négy részben sütöm ki a masszát.
Egy sütés kb 1 cm vastag, arasznyi korongot ad ki.
A palacsintához hasonlóan kezelem, egyik felét 2,5-3 percig sütöm, ekkorra az alja már megpirul, a teteje lágy, de fa spatulával már könnyedén megfordítható.
Fordítás előtt rászórok 1 csomag (8 g) vaníliás cukrot.
A cukor alulra kerül, karamellizálódik, rásül a tészta felületére.
Az ötödik percben a spatula élével feldarabolom a tésztát, favágás utáni forgácsokat formázva. ( 1-2 cm x 3-4 cm darabok)
Teljes sütési idő 7-8 perc/db.
Alma vagy szilvaszósszal tálalom, porcukorral megszórva.

................................................

Lecsó     90 napos diétához

20 dkg vöröshagyma
40-60 dkg paprika
40-60 dkg paradicsom
10 ml só
15 ml pirospaprika
4 cl oliva olaj

Hagymát félbe vágva felkarikázom.
Paradicsom héjába 1 mm mélyen, egymásra merőleges két karikát.metszek.
Forró vízbe mártom fél percre, lehúzom a héját. Szeletelem 6 mm vastagra
A paprikából kidobom a csutkáját, felkarikázom 6 mm vastagra.

Lapos edénybe 4 cl olajat öntök, a hagymát megpárolom. (5 perc)
Hozzáadom a paradicsomot és a sót.
Elkeverem, főzöm fedő nélkül 10 percig.
Hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem, majd beleöntöm a felkarikázott paprikát is. A paprika levet fog engedni, amit lassú tűzön elfőzök fedő nélkül, néha megkeverve.
Addig főzöm, míg a paprika állaga is megfelelő nem lesz. Van ki löttyedten, más pedig enyhén roppanósan szereti azt a paprikát.
Fedő alatt sokáig főzve leválik és összecsavarodik a paprika héja, mintha egy marék fogpiszkálót is beleszórtunk volna a lecsóba.

Akkor jó, ha a fakanalat végighúzom az edény alján, a kanál nyoma már száraz marad egy másodpercre.

Nem diétás változat:
Olaj helyett 5-10 dkg zírszalonnát + csíkos szalonnát vegyesen kockázom kicsire, gyenge lángon kicsalom a zsírját. 
Anya lecsója 60 dkg paprika 40 dkg paradicsom.
és 5-10 ml kristálycukor a paradicsom ízétől függően.
A többi ugyanaz mint a diétás.

................................................

Nudli

Ha nincs Bernáth-féle szaggatód, (kép) hagyj fel minden reménnyel!

80 dkg burgonya
30 dkg finomliszt
1 db tojás
12 ml só
fél kanálnyi zsiradék
Az áttört burgonyát langyosra hűtöm. 
A hozzávalókkal jól összedolgozom és langyos állapotban szaggatom. 
Ahogy feljön a víz tetejére és ellepi a hab, egy nagyobb nyeles szűrővel kipecázom, folyó víz alatt leöblítem, csepegtetem.
(Tetszés szerint ízesítem: pirított zsemlemorzsa, darált dió, mák, túró, stb.)

Pirított zsemlemorzsa
3 ml (1 csapott kávéskanál) só, 
1 dl oliva olaj, 
25 dkg zsemlemorzsa.
Közepes lángon 3 l-es lapos edényben folyamatos keverés közben megpirítom.
A nudli melegen igen sérülékeny, ha pedid hagyom kihűlni, egy tömbbe tapad össze.
A pirított zsemlemorzsát egy jó nagy, kisebb lavórszerű edénybe öntöm, a lecsepegtetett nudlit arra borítom rá.
Gyengéd riszálással, dobálással hordom fel a morzsát a nudlira.

Tálaláskor a pirított zsemlemorzsás nudli mellé folyós baracklekvárt adok, vagy megszórom porcukorral .

................................................

Paprikás krumpli

5   / 6 dkg füstölt szalonna
8   / 12 dkg vöröshagyma
20 / 25 ml pirospaprika
1   / 1,2 kg konyhakész krumpli
10 / 12 cm kolbász
1   / 1 pár virsli
1   / 1 gerezd fokhagyma
6   / 8 ml delikát
10 / 12 ml só
8   / 10 dl víz
50 / 60 ml házi tarhonya (két kis fél marék)


Ha nem szárazkolbászt használok, az elején megpirítom pl. 5 dkg szalonnából kiengedett zsírban, és a hagymát is ebben pirítom olaj helyett.

Aprított hagymát olajon ( 3 perc) majd fél dl vizet apránként hozzáöntve ( 5 perc ) megpárolom.
Tűzről levéve bele a pirospaprika, a darabolt krumpli, szeletelt kolbász és szeletelt virsli, egész gerezd foghagyma, delikát, só, tarhonya.
Főzöm fedővel, közepes lángon 25 percig.

Sűrűség beállítása:
Ha az utolsó pár percben sokszor keverem meg, a megfőtt krumpliról több anyag válik le, mikor kihűlt, be fog sűrűsödni. 
Ha nem kevergetem, hígabb marad.

kész.

Érdemes télire egy átlagosan lisztes Désirée krumpliból bevásárolni, az mindenhez jó, akárcsak a kombinált fogó

................................................

Paradicsomos húsgombóc

Húsgombóc:
8 dkg rizs 3 cl olajban két percig pirítva.
Felöntöm 1,5 dl vízzel, bele 1 teáskanál delikát.
Felforrás után leveszem takarékra és elfőzöm a vizet (kb 6perc), majd hagyom hűlni.

Rántás:
(3 literes 24 centis edény, hogy 20 gombóc lazán elférjen egymás mellett )
100 ml lisztet, 6 cl olajban pirítva híg rántást készítek, majd hűlni hagyom.

Paradicsom szósz:
360 gr sűrített paradicsomot ( ez pont egy üveg ) a rántásba keverek.
Felöntöm 1,5 liter vízzel
Bele 10 ml só, 150 ml cukor, 6 dkg kimagozott TV paprika (sárga)
Felforralom, forrás után takarékra veszem, fedő rajta.

Húsgombóc folytatás:
Rizsbe bele 50 dkg darált disznóhús ( lapocka, hasalja). 1 gerezd aprított fokhagyma, vagy 1 kávéskanál fokhagyma krém, 1 nyers tojás, 1 ml bors, 0,5 ml őrölt kömény, 14 ml delikát, 10 ml pirospaprika, 5 ml só.
Ezeket összegyúrom, kis tojás méretű gombócokra formázva bele a szószba, nagyon kis lángon főzöm 90 percig.
Időnként megkeverem, ha már kemény a gombóc.

Mellé főtt hasábburgonya való.

Hozzávalók:
rizs, olaj, delikát, liszt, sűrített paradicsom, só, cukor, darált hús, fokhagyma, tojás, őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, TV paprika, krumpli.

................................................

Paradicsomos spagetti

3 cl oliva olaj
10-12 dkg vöröshagyma
1 doboz hámozott paradicsom konzerv 400/240 gr
10-12 gr fokhagyma
5 ml bazsalikom
3 ml oregano
1 ml őrölt bors
3 ml só
5 ml cukor

sajt
10 dkg spagetti/fő

Olajon üvegesre pirítom az aprított hagymát.
Bele a „hámozott paradicsom paradicsomlével” konzerv a levével együtt.
Utána a többi alkatrész.
Összeforralom (5 perc), főzni nem kell.

Reszelt sajttal megszórva tálalom.

................................................

Paradicsomos spagetti cukkínivel

5 cl oliva olaj
18 dkg vöröshagyma
1 kg paradicsom
30 dkg cukkíni (hámozott, magozott)
14 gr fokhagyma
10 ml bazsalikom
6 ml oregano
1,5 ml őrölt bors
8 ml só
10-15 ml cukor

sajt
10-12 dkg spagetti/fő

Előkészítés: Hagymát aprítom, cukkínit lereszelem.

Olajon üvegesre pirítom az aprított hagymát.
Bele az aprított vagy durvára reszelt cukkíni
Hozzáadom a sót.
Míg kis lángon elpárologtatom a levét, addig felaprítom a paradicsomot.
Hozzáadom a zúzott fokhagymát és a fűszereket
Bele az aprított paradicsom, felforralom.
Elfőzöm a felesleges levet.
Akkor jó, ha a fakanalat az edény alján végighúzva egy pillanatra már száraz nyom marad.
Reszelt sajttal megszórva tálalom.

................................................

Pásztor tarhonya

4 literes lábasban fér el kényelmesen.

7 dkg kolozsvári szalonna és füstölt szalonna felesben
2 cl olaj
13 dkg hagyma aprítva
10 ml pirospaprika
12 ml só
1 ml őrölt bors
10 ml delikát
1,4 liter víz
50 dkg krumpli
20 dkg füstölt kolbász, vagy debreceni, vagy vegyesen
50 dkg tarhonya (lehet gépi is, de az hamarabb fő meg)

Előkészítés:
Szalonnákat vékonyra kockázom, hagymát aprítom, kolbászt felszeletelem,
krumplit 1,5 - 2 cm kockára vágom, előfőzöm.

Pici olajon, gyenge lángon kiengedem a szalonna zsírját, majd megpirítom. (3 perc), utána a hagymát üvegesre (3 perc), vizet nem adok hozzá. Bele a kolbászkarikák, pirítom 3 percig.
Bele a tarhonya, és a krumpli, pirítom, míg a tarhonya el nem kezd barnulni (4 perc).
Hozzá lángról lehúzva a pirospaprika, elkeverem.
Bele a késhegy bors, só, delikát, elkeverem.
Felöntöm vízzel,fedő alatt felforralom, majd gyenge lángon főzöm fedő nélkül, míg a tarhonya és krumpli is puha nem lesz. (forrástól számítva 16 - 30 perc)
Főleg a vége felé kell kevergetni, könnyen odaég, mikor a tarhonya már felszívta a vizet. Akkor már ehető, ha a fakanállal tudok az edény aljára 3 cm száraz csíkot húzni. Ha 2-3 órát áll, még sűrűbb lesz.

Kóstolással ellenőrzöm, hogy puhára főtt-e a tarhonya és a krumpli közepe is. Kész. Fél óra múlva fakanállal fellazítom, mert békén hagyva egy tömbbe áll össze. Fedőt rá, ne száradjon ki! Mellé savanyúság illik.

Ha a krumplit nagyobbra darabolom, azt elő kell főzni, mert a közepe nyers marad. (1 literes edény) A darabolt krumplit épp fedje el a víz, bele egy csapott evőkanál só, forrástól számítva 3 percig főzöm, lehútöm, leöntöm róla a vizet, mehet a tarhonyába.

................................................

Pörkölt kis kuktában kakasból, tyúkból

20 dkg vöröshagyma aprítva
3-5 cl étolaj
14 ml pirospaprika
1 ml őrölt bors
1 ml őrölt kömény
12 ml só
4 gr fokhagyma aprítva
4 dkg paradicsom, vagy 2 evőkanál ketchup
5 dkg tv paprika szeletelve
1 db kakas vagy tyúk darabolva (1 - 1,6 kg)
3 dl víz

A vöröshagymát olajon vagy zsíron pirítom ( 3-5 perc )
A 1 dl vizet apránként elfőzök a hagymával.
Leveszem a tűzről.
Hozzáadom a pirospaprikát, elkeverem.
Bele az többi fűszer, elkeverem.
A darabolt madarat a kuktába igazítom, kuktát lezárom, felforralom.
A kukta szuszogását gyengére állítom, de a súlyszelep azért forogjon.
Főzöm kb. 1 órát
Kakas és öreg tyúk akár 90 perc is lehet, bolti csirke 40 perc.
Lángot elzárom, kukta zárószerkezetét meglazítom, megvárom míg a fedél magától be nem esik.
Csillivilli eszement drága kukta ilyet nem tud, ott csak várok 15 percet és kinyitom.
Kész.

- - - - - - - - - - - - - - -

Tejfölös csirkePÖRKÖLT

Ugyanúgy mint a kakaspöri, csak
4-5 dl vízben főzöm és elég a 40+15 perc is.
A kukta nyitása után a husit kiveszem.
1,8 dl tejfölben elkverek 20 ml lisztet .
A lisztes tejfölt hozzákeverem a szafthoz.
Egyet rottyantok rajta.
Kész.
Ha nem fogy el aznap, a szaftot célszerű még melegen átönteni egy könnyen takarítható, zárható edénybe.
Köretként nokedli, penne, csavart tészta adható mellé.
Savanyúság is legyen valami!

................................................

Stíriai metélt Ildi módra

Tészta: 
50 dkg tehéntúró
14 dkg liszt
2 db tojás sárgája
40 ml kristálycukor (2 púpos evőkanál)
1 dl tejföl (10 dkg)
2 csipet só

Krém:
10 dkg vaj vagy Rama
3 dl tejföl (30 dkg)
4 db tojás
70 ml kristálycukor (4 púpos evőkanál)

Vizet forralok kb. 3 literes edényben, egy merítő szűrő férjen bele.

Tészta:
A tojás fehérjét félre teszem, a többi alkatrészt összegyúrom.
Hideg vízbe mártott kanállal kávéskanálnyi gombócokat szaggatok a csendes forrásban levő vízbe , 5-8 percig főzöm.

( A Bernáth - féle szaggatóval nagy tárcsánál 3/4 fordulat 
/ 06 23 450507 / )

Krém:
Tojások fehérjét a tésztából kimaradt fehérjével együtt habbá verem a tésztából kimaradt fehérjével együtt.
( A fehérje habbá verésekor egy pindurka más ételmaradék sem lehet a habverőn, mert nem lesz kemény hab. )
A sárgáját a krém többi hozzávalójával alacsony fordulaton összekeverem.
A kettőt gép nélkül, fakanállal összeforgatom, a hab ne törjön meg.

A lecsöpögtetett főtt tésztát összeforgatom a krémmel, szintén fakanállal.
Kivajazott, zsemlemorzsázott Jénaiban hideg sütőbe középre teszem, 180-190 °C  fedő nélkül 35 percig sütöm.
Tálaláskor meghintem porcukorral.

................................................

Bélszín Sztroganov módra

60 dkg pulykamell, karaj, nem inas hús (lehet bélszín is) :)
5 dkg húsos szalonna
10 dkg hagyma
20 dkg tisztított champion gomba 
1 db babérlevél
1 késhegy fehérbors
5 ml só
1 ml kakukkfű
1 evőkanál paradicsompüré (max. 70 gr)
5 ml mustár
5 ml fokhagymakrém
15 dkg csemege uborka

Előkészítés: Húst felcsíkozom,
szalonnát és uborkát apró kockára vágni, gombát szeletelem.

A hagymát olajon üvegesre pirítom.
Bele a felkockázott szalonnát.
Bele a felcsíkozott húst és kifehérítem.
Rá 5 ml só, szeletelt gomba, 1 késhegy fehérbors, 1 ml kakukkfű, 
1 evőkanál (max 70 gr) paradicsom püré, 5 ml mustár, 5 ml fokhagymakrém.
Elkeverem.
Főzni takarékon 45 percig.
Babérlevelet kiveszem.
Bele 15 dkg apró kockára vágott csemege ecetes uborka.
Bele 175 gr tejföl.
Összekeverem, megrottyantom, kész.

Köretnek nokedli vagy rizs.

................................................

Túrós csusza

35 dkg Farfalle
50 dkg túró (zacskós száraz fajta, tégla kizárva)
375 gr tejföl 20 %
9 dkg füstölt szalonna (vagy 5 kolozsvári + 5 sima felesben)

A tésztát sós vízben kifőzöm. (2l víz, 20 ml só)
Szalonnát apró kockára vágom, kisütöm, a zsírját elkeverem a kifőtt tésztával.
Hozzákeverem a túrót.
Ebben az állapotban tárolható hűtve.
Pirított szalonnával és tejföllel tálalom.

(Elvetemültek szalonna helyett porcukorral ízesítik, sőt láttam már szalonna-kristánycukor kombót is)

................................................

Túróval töltött zsemle

8 db zsemle
50 dkg túró
2 db tojás
80 ml cukor
24 gr vaníliás cukor 2+1 csomag
5 ml szárított reszelt citromhéj ( 1 citrom reszelt héja )
6 dl tej
2 dl tejföl
30-40 ml mazsola

Előkészítés: Akkora tepsit válaszok, amelyikben elfér egymás mellett a 8 zsemle.
A tepsit olajozom vagy sütőpapírozom, a tojás sárgáját fehérjét szétválasztom,
A zsemlék kalapját levágom, belét kiszedem.

A túrót elkevertem tojássárgájával, a 16 gr vaníliás cukorral,
hozzáadom a citromhéjat és a mazsolát és a zsemlék kiszedett belét is.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáadok 8 gr vaníliás cukrot, majd beleforgatom a túróba.
A massza állagát tejföllel állítom be, lazán formázhatóvá.

A tejet langyosítom mikróban, feloldom benne a 80 ml kristálycukrot.
Megmártom a zsemlék kalapját, majd félreteszem.
Az üreges zsemléket szájukkal lefelé megmártom, a tepsibe rakom.
A maradék cukrozott tejet a zsemlék üregébe töltöm egyformán elosztva.
Az üregeket megtöltöm a túróval.
Ráteszem a kalapokat.

A maradék tejfölbe cukrot keverek, megkenem vele a zsemlék tetejét.

Előmelegített sütőbe teszem, 160 fokon kb. 25-30 percig sütöm.

Forrón, porcukorral meghintve tálalom.

................................................

 

Schelly mama féle VADAS SZÓSZ
6 literes kukta
2,5 liter víz
14 dkg vöröshagyma egészben
1 kg marhahús (vagy 50 dkg és 2 db marhahús leveskocka) lábszár, lapocka, felsál
25-30 dkg zöldség (konyhakész)
45-50 dkg sárgarépa (konyhakész)
1 mokkás egész bors 20-25 db
15 gr fokhagyma (15 ml fokhagyma krém)
6 db babérlevél
20 ml morzsolt csombor (borsikafű) ! kell !
25 ml só ( bors és csombor akkor mehet füszertojásba, ha annak felét sem tölti ki.)
-------------------------------------------------------------------------
Kell még: 5 dl tejföl, olaj, liszt, pirospaprika, őrölt bors

A répát zöldséget 5 cm-es darabokra vágom, a vonalig felsoroltakat bele a kuktába. Forrástól számítva 45 percet főzöm.
Levesből kiveszek 7 dl levet hűlni és még külön 5 dl-t másik edénybe. Ez a fél liter egyáltalán nem kell, ha a kukta a szuszogás alsó határán volt és nem párolgott el a vízből szinte semmi.
A húst kiszedem külön edénybe.
Az egész hagymát, fokhagymát, fűszertojást kiveszem, nem kellenek.
A levesből kiveszem a zöldséget, répát, ha fokhagyma vagy hagymadarab is kerül bele az nem baj.
Húsdarálón ledarálom.
( Turmixolni is lehet, de az kevésbé lesz ízletes. Ha ezt választod, kell bele 1 dl lé.)
Nagyobb edényben rántást készítek 8 cl olajjal 8 evőkanál lisztből.
Lángról levéve bekeverek 4 késhegy pirospaprikát és 1 késhegy őrölt borsot.
Felengedem a levesből kivett 1-2 pohár már lehűlt lével, de hirtelen.
Ebbe belekeverem a darált répát, mehet a kuktába, felforralom.
Bele a 7 dl -ből maradt lé és 5 dl 20 %-os tejföl csomómentes keverékét.
(esetleg 2 teáskanál cukor,1 teás mustár és 1 teás citromlé, de ez nekem kevésbé ízlik.) elkeverem és újból megrottyantom.
Most az állag beállítása következik. Forrón olyan legyen mint egy híg főzelék.

Ha sűrű: A félretett 5 dl lével hígítom, megrottyantom.

Ha híg: Habarást készítek, 1 dl tejben (esetleg vízben, vagy a félretett léből véve) elkeverek 2 evőkanál lisztet csomómentesre, belekeverem az eddig elkészített kulimászba, majd újra megrottyantom.

De ha pont jól szuszogott a kukta, az állag megfelelő, mindkettő és nem dobtam ki a levet .
A főtt húst kisebb darabokra szaggatom, bekeverem a szószba.

Zsemlegombóccal tálalom.
(Ha maradt lé, felhasználható a zsemlegombóchoz víz helyett.)

Ha gombóc helyett tollhegy tésztát adok mellé, a tésztát dupla sós vízben főzöm ki.

................................................

Tüttyölt ratyli

Hozzávalók:
Másfél kiló nyersratyli
egy jókora pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet pörögősi)
3 csipet cihánta
4 ölej csikmány
kb. 5 zamecsli
1 suttyonyos petrecel
1 véka vatyek

Elkészítés:
A nyersratylit fertályórát posvásztjuk a gönyézdével, míg csurmot nem ereszt, közben a vatyekot megdicsikicseljük. Szépen höllyén megpicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csulmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadtba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk slottyanni. Tüttyölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyálós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak röttyengetjük, mert hamar odakaphat. Végül a suttyonyos petrecelt belebibározzuk a 4 ölej csikmányba, majd jól összegyöröszjézzük. Várunk, amíg a széle be nem tockosodik és rádurungoljuk a cihátát.

----------------------------------

 Vissza a receptek 1 oldalhoz

Katt ide !



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 7
Tegnapi: 23
Heti: 30
Havi: 96
Össz.: 51 190

Látogatottság növelés
Oldal: Receptek-2
Fotóim - © 2008 - 2024 - schellyfoto.hupont.hu

Ingyen honlap és ingyen honlap között óriási különbségek vannak, íme a második: ingyen honlap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »